Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Σ.Τ.Ο. ΔΗΜΟΥ ΧΟΥ

ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΔΡΟΜΩΝ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΡΟΥΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ, ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ.





Ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τρόπο που γενικά προσεγγίζει η τοπική κοινωνία το ζήτημα των πυρκαγιών, μετά την καταστροφή του 2012, κυρίως κατά το χρονικό διάστημα ισχύος της αντιπυρικής περιόδου παρουσίασε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ι. Αρχοντάκης.

Ο κόσμος αρχίζει και καταλαβαίνει

Όπως είπε ο ίδιος τα μηνύματα που μεταδίδονταν μέσω των ΜΜΕ και του διαδικτύου για την προσοχή που θα πρέπει να έχουν οι πολίτες στο ζήτημα της πρόκλησης πυρκαγιάς ελάττωσε τον αριθμό των συμβάντων σε συνολικά 19, όταν τις προηγούμενες χρονιές το συγκεκριμένο νούμερο ήταν πολλαπλάσιο.

Αυτό απέδειξαν και οι αριθμοί καθώς από τέλος Απριλίου μέχρι και τον Σεπτέμβρη κάηκαν συνολικά 100 στρέμματα κυρίως χορτολιβαδικής έκτασης αριθμός ρεκόρ στα χρονικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου.

Τα μελανά σημεία

Παρότι στην εκτίμηση του Ι. Αρχοντάκη συνηγόρησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς, η επιμέρους ανάλυση των στοιχείων κατέδειξε μερικά ανησυχητικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα από τις συνολικά 19 πυρκαγιές, οι 15 προήλθαν από ανθρώπινη αμέλεια.

«Αν και συνολικά ο αριθμός είναι μικρός, το γεγονός ότι οι 15 στις 19 είναι από αμέλεια θα πρέπει να συνεχίσει να μας ανησυχεί. Είναι απαραίτητο ο κόσμος να συνεχίσει να ενημερώνεται και να αποκτήσει παιδεία και γνώση στο ζήτημα των πυρκαγιών», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος αποτέλεσε ένα σημαντικό μάθημα για όλους μας κι αυτό με δεδομένο ότι οι μεγάλες καταστροφές σε Καρδάμυλα και Αμανή σημειώθηκαν προς τα τέλη Οκτωβρίου, χρονική περίοδο όπου ενώ όλη η υπόλοιπη Ελλάδα δέχονταν τα πρωτοβρόχια η Χίος καίγονταν.

Φτιάξτε δρόμους

Σημαντικές ήταν και οι επισημάνσεις από πυροσβεστική κι εθελοντική ομάδα «Όμικρον», με τους δύο φορείς να στέκονται στο ζήτημα της διάνοιξης μικρών δρόμων που θα διασφαλίζουν την επαρκή πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Μάλιστα ο πολιτικός προϊστάμενος του Δήμου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Γ. Ζώας ανέφερε ότι για το 2015 έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις ύψους 60.000 ευρώ για τέτοιου είδους δράσης σε όλη την έκταση του νησιού.

Τέλος βαρύτητα δόθηκε και στη συνέχιση της τοποθέτησης πυροσβεστικών κρουνών και σηματοδότησής τους, η παρουσία των οποίων αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη την αντιπυρική περίοδο που μόλις διανύσαμε.

Πηγή: Ιστότοπος ΠΟΛΙΤΗΣ

Δείτε σχετικά video εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου